Okinawa Shorinryu Shidokan Karate do Shirasagi Dojo Athens - Greece Σχολή πολεμικών τεχνών

Βρίσκεστε εδώ: Home ΣΧΟΛΗ Άρθρα MOTOBU CHOKI

MOTOBU CHOKI

MOTOBU CHOKI

Motobu

 Ενας από τους πιο γνωστούς και μεγάλους δασκάλους του οκιναουεζικου Καράτε είναι ο δάσκαλος Choki Motobu (1870 - 1944). Ο Motobu γεννήθηκε το 1870 στο χωριό Αkahira toυ Shuri. Ήτανε ο μικρότερος από τους 3 γυιούς της οικογένειας και γιαυτό δεν του επετράπη η εκπαίδευση στις  πολεμικές τέχνες ( σύμφωνα με το έθιμο επιτρεπόταν μόνο στο μεγάλο αδερφό να διδαχτεί το στυλ της οικογένειας - ΜΟΤΟΒU UDUNTI -).

 Ο Motobu μεγάλωσε με την μητέρα του και από παιδί ήταν πολύ επιθετικός . Το όνειρο του ήτανε να γίνει ο πιο δυνατός μαχητής στην Okinawa και έτσι, όντας στην αρχή αυτοδίδιακτος , σήκωνε όλη μέρα πέτρες ,χτύπαγε το μακιβάρα και ασκούνταν πολυ σκληρά.Συχνα  παρατηρούσε κρυφά  τον αδερφό του κατά την εκπαίδευση του στις πολεμικές τέχνες.Λόγω της ταχύτητας και ευλιγισίας του τον φώναζαν SARU (πίθηκος)

 Θέλωντας να τεστάρει την αποτελεσματικότητα των τεχνικών του ,σύχναζε στις κακόφημες γειτονιές της ΝΑΗΑ και αναζητούσε φασαρίες. Οι εμπειρίες που αποκόμισε από τις πραγματικες μαχες στο δρόμο ήτανε πολλές και αυτό τον οδήγησε αργότερα στην δημιουργεία ενός πολύ σκληρού  και ρεαλιστικού στυλ .

 Λόγω του χαρακτήρα του και της φήμης του δεν δέχονταν οι δάσκαλοι να τον διδάξουν και έτσι δεν κάθησε για μεγάλο χρονικό διάστημα σε κανένα δάσκαλο

. Ο Motobu μαθήτευσε για μικρό διάστημα στον δάσκαλο Itosu ,στον Tokumine peichin και στον δάσκαλο Matsumora Kosaku από τον οποiο διδάχτηκε το κάτα naihanchi kai passai.

 Ο Motobu θεωρούσε πως η διαρκής άσκηση του naihanchi kata kai η ανάλυση των τεχνικών του αρκούσε για ένα δυνατό και αποτελεσματικό Καράτε . Η συστηματική δουλειά στο μακιβάρα,οι ασκήσεις δύναμης  , η σκλήρυνση του σώματος και οι τεχνικες μάχης   ήτανε τα χαρακτηριστικά της άσκησης του. Ο ίδιος θεωρούσε πως για την επιτυχία στη μάχη , θα έπρεπε ο μαχητής ,αφού απορροφήσει όλα τα χτυπήματα του αντιπάλου ,να έρθει γρήγορα στη κοντινή απόσταση και από εκει να χτυπήσει τον αντίπαλο αποτελεσματικά.

Το 1921 πήγε με την οικογένεια του στην κυρίως Ιαπωνία και ενώ δεν ήτανε αυτός ο αρχικός σκοπός του,συντέλεσε και αυτός στη διάδοση του Καράτε στην Ιαπωνία ,διδάσκοντας κλασικό Okinawa Κarate jutsu. Δεν γνώριζε την ιαπωνική γλώσσα ,αντιπαθούσε τους ιάπωνες και δεν συμφωνούσε,όπως και πολλοί παραδοσιακοί οκιναουέζοι δάσκαλοι , με τις τροποποιήσεις που δεχόταν το Καράτε προκειμένου να ενταχθεί στο ιαπωνικό Budo. Αυτό ενίσχυε την αντιπαράθεση που είχε με το δάσκαλο Funakosh(ιδρυτή του Shotokan) ,του οποίου το καράτε θεωρούσε  χορό.

 

 

 O Motobu τόνιζε στο Καράτε του τη ρεαλιστικότητα και την αποτελεσματικότητα στη μάχη ,σε αντίθεση με το μεγάλο δάσκαλο Gichin Funakoshi o οποίος έδινε ιδιαίτερη έμαφαση στη διμόρφωση του χαρακτήρα μέσω του Καράτε.
 Οι νίκες ενάντια σε άλλους μαχητές από διάφορα στυλ (όπως η μάχη ενάντια σε ένα πολύ δυνατό δυτικό πυγμάχο της εποχής τον οποίο κερδίζει με τεχνική ippon ken) τον κάνουν γνωστό σε όλη την Ιαπωνία με την επονομασία «teeijikun»(πραγματικός μαχητής).

 Ο δάσκαλος Motobu υπήρξε ένας από τους πιο δυνατούς μαχητές του οκιναουέζικου Καράτε , τελειοποίησε την τέχνη του και έγινε –αν και χρειάστηκε πιο πολλά χρόνια από άλλους- ένας σοφός δάσκαλος φτάνοντας σε πολύ υψηλα επίπεδα. Επηρέασε πολλούς δασκάλους ,οδήγησε στη δημιουργεία μεταγενέστερα σκληρών στυλ Καράτε και θεωρείται ενας θρύλος του Okinawa Karate.

                 

 

 

 

 

 

 

 

                                      images

Το Shidokan Shirasagi Dojo Athens είναι μέλος της Okinawa Shorin Ryu Karatedo Kyokai

και της International Okinawa Shorin Ryu Shidokan association.

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή καλέστε μας στο  (+30) 699 5598337