Okinawa Shorinryu Shidokan Karate do Shirasagi Dojo Athens - Greece Σχολή πολεμικών τεχνών

Βρίσκεστε εδώ: Home ΠΑΡΑΔΟΣΗ Ιστορικό

Γενεαλογικό δέντρο του συστήματός μας.

Tο Καράτε γεννήθηκε στο νησί Οκινάουα νότια της Ιαπωνίας, καταρχήν για λόγους αμιγώς επιβίωσης διότι αυτό επέβαλλαν οι τότε συνθήκες . Οι κάτοικοι της Οκινάουα έχοντας κατά παράδοση σχέσεις εμπορικές και πολιτιστικές με τη Κίνα επηρεάστηκαν και στην τέχνη της μάχης από το κινέζικο Quanfa (πρώτες επιρροές γύρω στον 6 - 7 αιώνα) και έτσι γεννιέται το Τode (χέρι της Κίνας).

Τον 17 αιώνα η Ιαπωνική Αυτοκρατορία υποτάσσει την Οκινάουα και απαγορεύεται στους κατοίκους του νησιού να φέρουν μαζί τους οποιοδήποτε όπλο. Την περίοδο εκείνη οι πολεμικές τέχνες στην Οκινάουα θα γνωρίσουν μεγάλη εξέλιξη. Οι υποταγμένοι κάτοικοι του νησιού προκειμένου να αμυνθούν και να επιβιώσουν αναπτύσσουν και τελειοποιούν τις τεχνικές της άοπλης μάχης.

Mε το καιρό εντάσσουν στην τεχνική τους και χρησιμοποιούν υλικά αντικείμενα της καθημερινότητας (χρηστικά εργαλεία της δουλειάς) και έτσι γεννιέται και το Okinawa kobudo (Οκιναουέζικη οπλομαχία). Η διδασκαλία παραμένει μυστική και η γνώση της τεχνικής μεταδίδεται και μεταφέρεται από γενεά σε γενεά προφορικά. Η τεχνοτροπία τους αυτή, γνωστή ώς Okinawa te (χέρι της Οκινάουα) αρχίζει να εξελίσσεται ιδίως στις πόλεις Shuri και Τomari όπου και γίνεται γνωστό ως Shorin-ryu (μικρή σχολή του δάσους - Οκιναουέζικη προφορά για τη λέξη shaolin). Η ονομασία Shorinryu περιγράφει όλα τα Οκιναουέζικα στυλ που προήλθαν από τα εξωτερικά στυλ του κινέζικου Quanfa και μαρτυρεί την συγγένεια αυτών με το Shaolin-Quan.

Από το 1920 και μετά η Οκιναουέζικη πολεμική τέχνη θα εξαπλωθεί στην  Ιαπωνία και μετονομάζεται σε Kara-te.Η τεχνικη μεταλάσσεται,απολοποιείται  και  τα  Ιαπωνικά στυλ Καράτε που μεταγενέστερα δημιουργούνται, θα διαδοθούν την δεκαετία του  ΄50  ως σπορ σε όλο το πλανήτη.Το Καράτε αποκτά  μεγάλη δημοτικότητα και  ο κόσμος το  συνδέει   αποκλειστικά με την Ιαπωνία,αγνοώντας την Οκιναουέζικη προέλευση του και την ιστορική του εξέλιξη. Το Ιαπωνικό Καράτε  διαφέρει ομως πολύ από τα Οκιναουέζικα στυλ Καράτε  σε τεχνοτροπία και φιλοσοφία, καθώς γεννήθηκε και εξελίχθηκε σε διαφορετικές κοινωνικές, τοπικές και ιστορικές συνθήκες.

 

SAKUWAGA

sakugawa

 

 Τις βάσεις του Shorinryu βάζει ο δάσκαλος Sakugawa (1733-1815) ο οποίος μεγάλωσε και έζησε στη πόληShuri.

 O δάσκαλος Sakugawa μαθητής του μοναχού Τakahara Peichin έδινε τη μεγαλύτερη βαρύτητα στη συμπεριφορά και στο ήθος των ενασκούμενων με τη πολεμική τέχνη. Είναι ο ιδρυτής της πρώτης  dojokun, των βασικών  κανόνων που καθορίζουνε τη συμπεριφορά και την εσωτερική στάση των μαθητών στις πολεμικές τέχνες.

 Σημαντικότερος του μαθητής είναι ο Μatsumra Sokon, γνωστός και ως Βushi Μatsumura (+1896). 

 

 

   

MATSUMURA SOKON

matsumura

 Ο Μatsumura γεννήθηκε στο Shuri της Οκινάουα.

 Σε ηλικία 10 ετών ο πατέρας του τον φέρνει στο δάσκαλο Sakugawa για να τον διδάξει πολεμικές τέχνες.

 Ασκείται σκληρά και σύντομα γίνεται expert στις πολεμικές τέχνες. Το 1818 γίνεται σωματοφύλακας του βασιλιά και υπεύθυνος της εκπαίδευσης στις πολεμικές τέχνες της βασιλικής οικογενειας Sho.

 Tο στυλ του Μatsumura είναι επηρεασμένο από τις παλιές τεχνικές του ναού  Shaolin.

 O ίδιος ονόμαζε το στυλ του «Shorin-ryu gokoku-an Karate» (καράτε του ναού Shaolin για την προστασία της πατρίδας).

 O Μatsumura θα γίνει θρύλος στην Οκινάουα, ο βασιλιάς θα τον τιμήσει με την απονομή του τίτλου bushi ( πολεμιστής) όχι μόνο για τις μαχητικές ικανότητες του αλλά ιδίως για το ήθος του!

 Θεωρείται σήμερα ο ιδρυτής του παραδοσιακού Shorinryu στυλ.

   

 

ITOSU ANKO

itosu

 

 Ο μαθητής του Μatsumura, Itosu «Anko» Yasutsune (1830-1916), γνωστός ως «η ιερή γροθιά του shuri-te», τόλμησε τότε ένα μεγάλο βήμα που συντέλεσε καθοριστικά στην  διάδοση του Καράτε.

 Έσπασε την παράδοση της άκρας μυστικότητας στην διδασκαλία του Οκινάουα καράτε και άρχισε να διδάσκει καράτε σε δημόσια σχολεία της Οκινάουα. 

 

 

   

 

CHIBANA CHOSIN

Chibana

 O Chibana Chosin (1885-1969) διδάχτηκε  από τον δάσκαλο Itosu. Άρχισε την άσκηση στο Kαράτε το 1900 σε ηλικία 15 ετών.

 Το 1920 ίδρυσε το Kobayashi Shorinryu και τo 1950 την Shorinryu Association.

 Πολλοί σπουδαστές του καράτε επισκέπτονταν το μεγάλο αυτό δάσκαλο από μακρινά μέρη για να τους διδάξει.

 Ο Chosin Chibana θεωρείται από τους μεγαλύτερους δασκάλους της νεότερης γενιάς.Τόνιζε ότι το κυριότερο χαρακτηριστικό ενός budoka είναι η τιμή και ότι το Καράτε σημαίνει δουλειά, ιδρώτας και  πόνο.

 Grand Master Chibana:

 «In the old days we trained at karate as a martial art, but now they train at karate as a gymnastic sport. I think we must avoid treating karate as a sport or as a mere physical exercise - it must be  a  martial art at all times! During practice, one should forget everything and gather one’s spiritual energy together so that the head, eyes, hands and feet become united. Your fingers and the tips of  your toes must be like  arrows; your arms must be like iron. The fingers and toes should become like spears so that a single kick or a single punch can kill. This is the spirit you need in order to  progress in your training. To achieve this goal  takes long, constant and careful practice; overdoing things will only result in harm. With age the body gets stronger, but on reaching the 50s and 60s,  one must slow down then a different kind of strength develops».  

 

MIYAHIRA KATSUYA

MIYAHIRAKATSUYA

 O δάσκαλος Μiyahira Κatusya γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1918 στην Nishihara - Cho της Οκινάουα και απεβίωσε  στις 28 Νοεμβρίου του 2010.

 Ξεκίνησε με τις πολεμικές τέχνες σε ηλικία 5 ετών με δάσκαλο το πατέρα του και το 1933 σε ηλικία 14 ετών γίνεται μαθητής του δάσκαλου Chibana.

 Διδάσκεται επίσης από  μαθητέs του Chibana, από  τον δάσκαλο Αnbun-ένα μαθητή του Ιtosou- και από τον δάσκαλο Choki Motobu, από τον οποίο θα διδαχτεί κυρίως τις τεχνικές του kumite(μάχη). Κατά  τη διάρκεια του  πολέμου  εργάστηκε ως δάσκαλος  στην Μandschurei και μετά το πέρας του πολέμου ανοίξε στην πόλη Νishihara ένα Dojo.

 Από το 1953 διδάσκει καράτε και στο πανεπιστήμιο της Οκινάουα. Το 1956 ο δάσκαλος  Μiyahira επιστρέφει στην  γενέτειρα του Τsuboya, όπου στο κήπο του σπιτιού του κατασκευάζει ο ίδιος ένα Dojo  από ξύλο, το  οποίο ονομάζει Shidokan (χώρος για ειλικρινείς ανθρώπους).

 Η διδασκαλία  του δασκάλου Μiyahira βασίζεται στις παραδοσιακές μεθόδους του Shurite. H κεντρική ιδέα είναι ότι άμυνα και επίθεση είναι ένα! Θα πρέπει λοιπόν ο Καρατέκα να έχει σκληρύνει τα μέλη  του σώματος  τόσο πολύ, ώστε να είναι ικανά όχι μόνο να αποκρούσουν την επίθεση του αντιπάλου αλλά και να την καταστρέψουν. Για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να γίνεται σκληρή και καθημερινή  άσκηση με το  Μakiwara.

 

Oι βασικοί κανόνες της διδασκαλίας του δάσκαλου Μiyahira είναι:

 - προσπάθησε να ολοκληρώσεις την προσωπικότητά σου.

 - να διατηρείς και να καλλιεργείς το πνεύμα της συνεχόμενης προσπάθειας.

 - να σέβεσαι τους τύπους και να εκτιμάς τη καλή συμπεριφορά.

 

To 1967 του απονέμεται από τον δάσκαλο Chibana ο βαθμός του 9.dan και 2 χρόνια αργότερα γίνεται ο διάδοχός του στην προεδρία της Okinawa Shorinryu Karate Kyokai.

Τα χρόνια που ακολουθούν ο δάσκαλος Μiyahira θα τιμηθεί πολλάκις για τη προσφορά του στο budo, όπως π.χ. από την Japan Μartial Αrts Council.

Tο Σεπτέμβριο του 1978 του απονέμεται ο βαθμός του 10dan Hanshi. Ο δάσκαλος Μiyahira Κatsuya διατέλεσε πρόεδρος της Okinawa Shorinryu Karatedo Association της οποίας μέλη είναι πολλά Shidokan Dojo σε όλο το κόσμο.

Επικεφαλής στην Ευρώπη είναι ο προσωπικός μαθητής του, Sensei Joachim Lαupp 9.dan Hanshi.

 

JOACHIM LAUPP

joachim

 O δάσκαλος Joachim Laupp γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1957 στο Trier της Γερμανίας.

 Σε πολύ νεαρή ηλικία ξεκίνα με τις πολεμικές τέχνες. Τη δεκαετία του '70 ασκείται στο Μatsubayashi ryu με δάσκαλο τον Bill  Marsch και από το 1978 ασχολείται αποκλειστικά με το Kobayashi  Shorinryu.

 Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Οκινάουα, ο δάσκαλος Chinen Kenyu (9.dan kobayashiryu,7dan Kobudo) o οποίος τον  δίδασκε στο Kumite, τον φέρνει σε επαφή με τον μεγάλο δάσκαλο  Miyahira  Katsuya.  Ο τελευταίος αποδέχεται τον Joachim Laupp ως μαθητή και ύστερα από χρόνια διδασκαλίας και εντυπωσιασμένος από τη  σοβαρότητα και επιμέλειά του τον ορίζει επικεφαλής στην  Ευρώπη για το  Okinawa  Shorinryu Shidokan.

 Από τότε o Sensei Joachim Laupp διδάσκει τo Shorinryu Shidokan συμφώνα με τις αρχές του Miyahira  Katsuya και εργάζεται για τη διάδοση του. Mαθητές του Sensei Laupp έχουν ανοίξει dojo σε πόλεις  της  Γερμανίας,  στην  Ελβετία και στην Ελλάδα

 Tο νέο ευρωπαϊκό κέντρο του Shorinryu Shidokan (hombu dojo) λειτουργεί  από το 2007 στο Duesseldorf.

 Για την αφοσίωσή του και την πορεία του στο δρόμο του Budo, καθώς και για την συμβολή του στην διάδοση του Shidokan στην Ευρώπη τιμήθηκε το 2015 απο την Okinawa Shorinryu Karatedo Association με  τον                                                    βαθμό 9.dan  Hanshi.

 

 

 

 Βασίλης Ραπτόπουλος (Για τον Δάσκαλό του):                                     35550 132459720237525 153490824 n

 Συνεπαρμένος από την αύρα και τις πολύ δυνατές τεχνικές του μετακόμισα και εγκαταστάθηκα τότε στο Trier, μόνο και μόνο για να γίνω μαθητής του και να ακολουθήσω το δρόμο της  πολεμικής  τέχνης.

 Είχα τη τύχη λοιπόν να γνωρίσω ένα άνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο Budo και στη διάδοση του Shidokan, ένα πραγματικό δάσκαλο του "δρόμου".

 Ευχαριστώ τοv δάσκαλο μου Sensei Joachim Laupp για όλα αυτά τα χρόνια διδασκαλίας του Budo και για την εμπιστοσύνη που έδειξε σε μένα ορίζοντας με εκπρόσωπο του Shorin Ryu  Shidokan στην  Ελλάδα ! 

                                                                              

Το Shidokan Shirasagi Dojo Athens είναι μέλος της Okinawa Shorin Ryu Karatedo Kyokai

και της International Okinawa Shorin Ryu Shidokan association.

Επικοινωνήστε μαζί μας μέσω Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. ή καλέστε μας στο  (+30) 699 5598337