Το Ντότζο (χώρος του δρόμου-Σχολή) δεν είναι ένα γυμναστήριο, αλλά ένας ξεχωριστός και ιδιαίτερος χώρος, όπου ο Καρατέκα ασκεί το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα του. Το παραδοσιακό Καράτε δεν είναι άθλημα αλλά τρόπος ζωής, οδηγεί στην δημιουργία προσωπικότητας και συνεισφέρει στην ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων.

Ο δρόμος του Καράτε είναι ένας εμπειρικός και καθαρά προσωπικός δρόμος, ένας δρόμος που προυποθέτει όμως σκληρή και συστηματική άσκηση σώματος, μυαλού, πνεύματος με την σωστή εσωτερική στάση.

Ο σκοπός μιας παραδοσιακής άσκησης δεν είναι τα κύπελλα και οι αγωνιστικές διακρίσεις, αλλά η εκμάθηση αυτοάμυνας μέσω της σπουδής της Τεχνικής, η προσωπική εξέλιξη και η συνεχόμενη εσωτερική διαμόρφωση του Kαρατέκα. Η συνειδητή και σωστή άσκηση στο κλασικο Καράτε συντελεί στην απόκτηση αρετών οπως ο σεβασμός, η ταπεινότητα, η συμπόνια, η τιμή, η ευγένεια κ.α.

Το Καράτε είναι ένας δρόμος αυτογνωσίας. Στον δρόμο αυτόν ο «πολεμιστής» έρχεται αντιμέτωπος με τις αδυναμίες του και καλείται να τις ξεπεράσει διαπιστώνοντας ότι ο πραγματικός «εχθρός» βρίσκεται εντός του.Έτσι λοιπόν ο Καρατέκα τιθασεύει με τη πάροδο του χρόνου τις σωματικές και ψυχικές του αδυναμίες, δυναμώνει το πνεύμα του, ισχυροποεί το χαρακτήρα του και επιτυγχάνει ένα ισορροπημένο μυαλό.

Ο δρόμος του Καράτε προυποθέτει ύψιστη αυτοπειθαρχία και την εσωτερική απόφαση του ασκούμενου να αποτελεί το Καράτε για αυτόν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς του και όχι απλά μια ψυχαγωγική διαδικασία.

Συνδετικό κρίκο της φιλοσοφίας του Καράτε και της πρακτικής άσκησης αποτελεί η Dojokun (κανόνες του Ντότζο για τον ασκούμενο). Η Dojokun του Καράτε προέρχεται από την Οκινάουα ( Δασκαλος Sakugawa Shungo) και την συνθέτουν πέντε (5) κανόνες :

 

Να οικοδομείς την τελειότητα του χαρακτήρα σου

 

Να υπερασπίζεσαι τους δρόμους της αλήθειας

 

Να καλλιεργείς την ιδέα της συνεχόμενης προσπάθειας

 

Να τιμάς τις αρχές της εθιμοτυπίας

 

Να αποφεύγεις τη βίαιη συμπεριφορά

Η φιλοσοφία του Καράτε είναι μια πρακτική φιλοσοφία. Αυτό σημαίνει ότι ο Καρατέκα καλείται να εφαρμόσει το θεωρητικό υπόβαθρο της φιλοσοφίας στη πράξη. Το νόημα της φιλοσοφίας του Καράτε δεν ειναι η θεωρητική κατανόηση της, αλλά η εφαρμογή της στη καθημερινότητα του ασκούμενου. Το παραδοσιακό Καράτε είναι ένας τρόπος ζωής, οδηγεί στην δημιουργία προσωπικότητας και συνεισφέρει στην ειρήνη μεταξύ των ανθρώπων.

Το Καράτε ξεκινάει και τελειώνει με ευγένεια και σεβασμό. Ο Δάσκαλος Μiyahira τονίζει πως: “Ο Καρατέκα πρέπει να έχει το χέρι του διάβολου και τη καρδία του Βούδα. Κύριο χαρακτηριστικό του Καρατέκα δεν είναι λοιπόν μόνο το ανθεκτικό του σώμα και οι μαχητικές του ικανότητες, αλλά το ήθος και η ευγένεια του!

Βαδίζοντας το δρόμο του δικαίου και της λογικής, συνυπάρχοντες και εξελισσόμενοι μαζί...

Go ri go ho kyu son kyu ei

Ρητό του Sensei Miyahira Katsuya, ιδρυτή του Shidokan.

Το Shidokan Shirasagi Dojo Athens είναι μέλος της Okinawa Shorin Ryu Karatedo Kyokai και της International Okinawa Shorin Ryu Shidokan association.

Επικοινωνία

Σχολή Πολεμικών Τεχνών

Okinawa Shorinryu Shidokan Karatedo Shirasagi Dojo Athens – Greece

 

+30 699 55 98 337

info@shorinryu.gr

Λάκωνος 1 & Λουκά Μπέλλου, Τ.Κ 11524

YouTube

Η Σχολή μας είναι εύκολα προσβάσιμη με Μετρό
(5 – λεπτά με τα πόδια από το Μετρό της Πανόρμου! )