Γενεαλογικό δέντρο του συστήματος

Tο Καράτε γεννήθηκε στο νησί Οκινάουα νότια της Ιαπωνίας, καταρχήν για λόγους αμιγώς επιβίωσης διότι αυτό επέβαλλαν οι τότε συνθήκες . Οι κάτοικοι της Οκινάουα έχοντας κατά παράδοση σχέσεις εμπορικές και πολιτιστικές με τη Κίνα επηρεάστηκαν και στην τέχνη της μάχης από το κινέζικο Quanfa (πρώτες επιρροές γύρω στον 6 – 7 αιώνα) και έτσι γεννιέται το Τode (χέρι της Κίνας).

Τον 17 αιώνα η Ιαπωνική Αυτοκρατορία υποτάσσει την Οκινάουα και απαγορεύεται στους κατοίκους του νησιού να φέρουν μαζί τους οποιοδήποτε όπλο. Την περίοδο εκείνη οι πολεμικές τέχνες στην Οκινάουα θα γνωρίσουν μεγάλη εξέλιξη. Οι υποταγμένοι κάτοικοι του νησιού προκειμένου να αμυνθούν και να επιβιώσουν αναπτύσσουν και τελειοποιούν τις τεχνικές της άοπλης μάχης.

Mε το καιρό εντάσσουν στην τεχνική τους και χρησιμοποιούν υλικά αντικείμενα της καθημερινότητας (χρηστικά εργαλεία της δουλειάς) και έτσι γεννιέται και το Okinawa kobudo (Οκιναουέζικη οπλομαχία). Η διδασκαλία παραμένει μυστική και η γνώση της τεχνικής μεταδίδεται και μεταφέρεται από γενεά σε γενεά προφορικά. Η τεχνοτροπία τους αυτή, γνωστή ώς Okinawa te (χέρι της Οκινάουα) αρχίζει να εξελίσσεται ιδίως στις πόλεις Shuri και Τomari όπου και γίνεται γνωστό ως Shorin-ryu (μικρή σχολή του δάσους – Οκιναουέζικη προφορά για τη λέξη shaolin). Η ονομασία Shorinryu περιγράφει όλα τα Οκιναουέζικα στυλ που προήλθαν από τα εξωτερικά στυλ του κινέζικου Quanfa και μαρτυρεί την συγγένεια αυτών με το Shaolin-Quan.

Από το 1920 και μετά η Οκιναουέζικη πολεμική τέχνη θα εξαπλωθεί στην Ιαπωνία και μετονομάζεται σε Kara-te. Η τεχνικη μεταλάσσεται, απολοποιείται και τα Ιαπωνικά στυλ Καράτε που μεταγενέστερα δημιουργούνται, θα διαδοθούν την δεκαετία του ΄50 ως σπορ σε όλο το πλανήτη.Το Καράτε αποκτά μεγάλη δημοτικότητα και ο κόσμος το συνδέει αποκλειστικά με την Ιαπωνία, αγνοώντας την Οκιναουέζικη προέλευση του και την ιστορική του εξέλιξη. Το Ιαπωνικό Καράτε διαφέρει ομως πολύ από τα Οκιναουέζικα στυλ Καράτε σε τεχνοτροπία και φιλοσοφία, καθώς γεννήθηκε και εξελίχθηκε σε διαφορετικές κοινωνικές, τοπικές και ιστορικές συνθήκες.

TODE SAKUWAGA

Τις βάσεις του Shorinryu βάζει ο Δάσκαλος Sakugawa (1733-1815) ο οποίος μεγάλωσε και έζησε στη πόλη Shuri. O Δάσκαλος Sakugawa μαθητής του μοναχού Τakahara Peichin έδινε μεγάλη βαρύτητα στη συμπεριφορά και στο ήθος των ενασκούμενων με την πολεμική τέχνη.Είναι ο ιδρυτής της πρώτης Dojokun, των βασικών κανόνων που καθορίζουνε τη συμπεριφορά και την εσωτερική στάση των μαθητών στις πολεμικές τέχνες.Σημαντικότερος του μαθητής είναι ο Μatsumra Sokon, γνωστός και ως Βushi Μatsumura (+1896).

MATSUMURA SOKON

Ο Μatsumura (1809-1901) γεννήθηκε στο Shuri της Οκινάουα. Σε ηλικία 10 ετών ο πατέρας του τον φέρνει στο Δάσκαλο Sakugawa για να τον διδάξει πολεμικές τέχνες. Ασκείται σκληρά και σύντομα γίνεται expert στις πολεμικές τέχνες. Tο 1843 γίνεται σωματοφύλακας του βασιλιά και υπεύθυνος της εκπαίδευσης στις πολεμικές τέχνες της βασιλικής οικογενειας Sho. Tο στυλ του Μatsumura είναι επηρεασμένο από τις παλιές τεχνικές του ναού Shaolin, καθώς εκπαιδεύτηκε στην Κίνα για πολλά χρόνια στον ναό Fukien Shaolin. O ίδιος ονόμαζε το στύλ του «Shorin-ryu gokoku-an Karate» (καράτε του ναού Shaolin για την προστασία της πατρίδας). O Μatsumura, αφιέρωσε ολόκληρη τη ζωή του στις πολεμικές Τέχνες, λέγεται πώς ποτέ δεν έχασε σε κάποια μάχη και αποτελεί ενα Θρύλο του Οκιναουέζικου Καράτε. Ο βασιλιάς θα τον τιμήσει με την απονομή του τίτλου Bushi ( πολεμιστής), όχι μόνο για τις μαχητικές ικανότητες του αλλά ιδίως για το ήθος του! Θεωρείται σήμερα ο ιδρυτής του παραδοσιακού Shorinryu στυλ.

Matsumura:

“To all those whose progress remains hampered by ego-related distractions, let humility – the spiritual cornerstone upon which Karate rests – serve to remind one to place virtue before vice, values before vanity and principles before personalities.”

ITOSU ANKO

Ο Itosu «Anko» Yasutsune (1830-1916 )γνωστός ώς «η ιερή γροθιά του shuri-te», ξεκίνησε τη σπουδή του Καράτε σε ηλικία 16 ετών. Μαθήτευσε για 8 χρόνια δίπλα στον Ματσουμούρα και ασκήθηκε σκληρά και πειθαρχημένα. Αργότερα διδάχτηκε από τον Shiroma Guusukuma από το Τομάρι και από τον Nakahara. To 1879 καθαιρέθηκε ο βασιλιάς της Οκινάουα και ακολούθησε η προσάρτηση της Οκινάουα στην Ιαπωνία. Ο Ιτόσου που μέχρι τότε εργαζόταν ώς γραμματέας του Βασιλιά,έχασε την εργασία του, περιήλθε σε δεινή οικονομική κατάσταση και ξεκίνησε να διδάσκει δημόσια Καράτε στο κήπο του σπιτιού του. Συστηματοποίησε τα περισσότερα Οκιναουέζικα Κάτα, τα επεξεργάστηκε και ξεκίνησε με την διάδοσή τους, κάτι που μέχρι τότε θεωρούνταν αδιανόητο. Δημιούργησε καινούργια Κάτα (pinan), απλοποίησε παλαιότερα Κάτα απομακρύνοντας το μαχητικό τους χαρακτήρα και πρότεινε (μέσω μιας επιστολής που απέστειλε το 1908 στο υπουργείο παιδείας περιγράφοντας τις βασικές αρχές του Καράτε) την ένταξη του Καράτε στα δημόσια σχολεία της Οκινάουα και της Ιαπωνίας ώς φυσική αγωγή και μέθοδο αυτοάμυνας. Τόλμησε λοιπόν ένα μεγάλο βήμα που συντέλεσε καθοριστικά στην διάδοση του Καράτε.

Ο Ιτόσου ήταν υπέρμαχος της άσκησης στα Κάτα , ζούσε στο Καράτε του την ιδέα της ισχυρής τεχνικής,των σκληραγωγημένων άκρων και ενός ανθεκτικού στα χτυπήματα σώματος.

Itosu:

” When you train, you should train as if on the battlefield. Make your eyes glare, lower your shoulders and harden your body. If you train with the same intensity and spirit as though you are striking and blocking against an actual opponent, you will naturally develop the same attitude as on a battlefield”

CHIBANA CHOSIN

O Chibana Chosin (1885-1969) διδάχτηκε από τον Δάσκαλο Itosu. Άρχισε την άσκηση στο Kαράτε το 1900 σε ηλικία 15 ετών. Το 1920 ίδρυσε το Kobayashi Shorinryu και τo 1950 την Shorinryu Association. Πολλοί σπουδαστές του Καράτε επισκέπτονταν το μεγάλο αυτό δάσκαλο από μακρινά μέρη για να τους διδάξει. Ο Chosin Chibana θεωρείται από τους μεγαλύτερους Δασκάλους της νεότερης γενιάς. Τόνιζε ότι το κυριότερο χαρακτηριστικό ενός Budoka είναι η τιμή και ότι πραγματικό Καράτε σημαίνει δουλειά, ιδρώτας και πόνος.

Grand Master Chibana:

«In the old days we trained at karate as a martial art, but now they train at karate as a gymnastic sport. I think we must avoid treating karate as a sport or as a mere physical exercise – it must be a martial art at all times! During practice, one should forget everything and gather one’s spiritual energy together so that the head, eyes, hands and feet become united. Your fingers and the tips of your toes must be like arrows; your arms must be like iron. The fingers and toes should become like spears so that a single kick or a single punch can kill. This is the spirit you need in order to progress in your training. To achieve this goal takes long, constant and careful practice; overdoing things will only result in harm. With age the body gets stronger, but on reaching the 50s and 60s, one must slow down then a different kind of strength develops».

MIYAHIRA KATSUYA

O δάσκαλος Μiyahira Κatusya – ιδρυτής του Shidokan – γεννήθηκε στις 16 Αυγούστου 1918 στην Nishihara Cho της Οκινάουα και απεβίωσε στις 28 Νοεμβρίου του 2010. Ξεκίνησε με τις πολεμικές τέχνες σε ηλικία 5 ετών με πρώτο Δάσκαλο τον πατέρα του και το 1933 σε ηλικία 14 ετών έγινε μαθητής του Δάσκαλου Chibana. Διδάσκεται επίσης από μαθητέs του Chibana, από τον Δάσκαλο Αnbun-ένα μαθητή του Ιtosou- και από τον θρυλικό Choki Motobu, από τον οποίο θα διδαχτεί κυρίως τις τεχνικές του kumite (μάχη). Κατά τη διάρκεια του πολέμου εργάστηκε ως δάσκαλος στην Μandschurei και μετά το πέρας του πολέμου ανοίξε στην πόλη Νishihara ένα Ντότζο. Από το 1953 διδάσκει Καράτε και στο πανεπιστήμιο της Οκινάουα. Το 1956 ο δάσκαλος Μiyahira επιστρέφει στην γενέτειρα του Τsuboya, όπου στο κήπο του σπιτιού του κατασκευάζει ο ίδιος ένα ξύλινο Ντότζο, το οποίο ονομάζει Shidokan (χώρος για ειλικρινείς ανθρώπους). Η διδασκαλία του Δασκάλου Μiyahira βασίζεται στις παραδοσιακές μεθόδους του Shurite. H κεντρική ιδέα είναι ότι άμυνα και επίθεση εκτελούνται ταυτοχρόνως! Θα πρέπει λοιπόν ο Καρατέκα να έχει σκληρύνει τα μέλη του σώματος του τόσο πολύ, ώστε να είναι ικανά όχι μόνο να αποκρούσουν την επίθεση του αντιπάλου αλλά και να την καταστρέψουν. Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει να γίνεται σκληρή και καθημερινή άσκηση με το Μakiwara.

Oι βασικοί κανόνες της διδασκαλίας του δάσκαλου Μiyahira:

– προσπάθησε να ολοκληρώσεις την προσωπικότητά σου

– να διατηρείς και να καλλιεργείς το πνεύμα της συνεχόμενης προσπάθειας.

– να σέβεσαι τους τύπους και να εκτιμάς τη καλή συμπεριφορά.

To 1967 του απονέμεται από τον Δάσκαλο Chibana ο βαθμός του 9.dan και 2 χρόνια αργότερα γίνεται ο διάδοχός του στην προεδρία της Okinawa Shorinryu Karate Kyokai. Τα χρόνια που ακολουθούν ο δάσκαλος Μiyahira θα τιμηθεί πολλάκις για τη προσφορά του στο Budo, όπως π.χ. από την Japan Μartial Αrts Council. Tο Σεπτέμβριο του 1978 του απονέμεται ο βαθμός του 10. Dan Hanshi. Ο Δάσκαλος Μiyahira Κatsuya διετέλεσε πρόεδρος της Okinawa Shorinryu Karatedo Association, της οποίας μέλη είναι πολλά Shidokan Dojo σε όλο το κόσμο. Επικεφαλής στην Ευρώπη είναι ο προσωπικός μαθητής του, Sensei Joachim Lαupp 9.dan Hanshi.

JOACHIM LAUPP

O Δάσκαλος Joachim Laupp γεννήθηκε στις 3 Ιουλίου 1957 στο Trier της Γερμανίας. Σε πολύ νεαρή ηλικία ξεκίνα με τις πολεμικές τέχνες. Τη δεκαετία του ’70 ασκείται στο Μatsubayashi ryu με δάσκαλο τον Bill Marsch και από το 1978 ασχολείται αποκλειστικά με το Kobayashi Shorinryu. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Οκινάουα, ο Δάσκαλος Chinen Kenyu (9.dan kobayashiryu,7.dan Kobudo) o οποίος τον δίδασκε στο Kumite, τον φέρνει σε επαφή με τον μεγάλο Δάσκαλο Miyahira Katsuya. Ο τελευταίος αποδέχεται τον Joachim Laupp ως μαθητή και ύστερα από χρόνια διδασκαλίας και εντυπωσιασμένος από την σοβαρότητα και επιμέλειά του τον ορίζει επικεφαλής στην Ευρώπη για το Okinawa Shorinryu Shidokan. Από τότε o Sensei Joachim Laupp διδάσκει τo Shorinryu Shidokan συμφώνα με τις αρχές του Miyahira Katsuya και εργάζεται για τη διάδοση του. Mαθητές του Sensei Laupp έχουν ανοίξει Dojo σε πόλεις της Γερμανίας, στην Ελβετία και στην Ελλάδα Tο νέο ευρωπαϊκό κέντρο του Shorinryu Shidokan (Hombu Dojo) λειτουργεί από το 2007 στο Duesseldorf. Για την αφοσίωσή του και την πορεία του στο δρόμο του Budo, καθώς και για την συμβολή του στην διάδοση του Shidokan στην Ευρώπη τιμήθηκε το 2015 απο την Okinawa Shorinryu Karatedo Association με τον βαθμό 9. Dan Hanshi.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΑΠΤΟΠΟΥΛΟΣ

(Για τον Δάσκαλό του):

Συνεπαρμένος από την αύρα και τις πολύ δυνατές τεχνικές του μετακόμισα και εγκαταστάθηκα τότε στο Trier, μόνο και μόνο για να γίνω μαθητής του και να
ακολουθήσω το δρόμο της πολεμικής τέχνης. Είχα τη τύχη λοιπόν να γνωρίσω ένα άνθρωπο που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο Budo και στη διάδοση του
Shidokan, ένα πραγματικό δάσκαλο του “δρόμου”.
Ευχαριστώ τοv δάσκαλο μου Sensei Joachim Laupp για όλα αυτά τα χρόνια διδασκαλίας του Budo και για την εμπιστοσύνη που έδειξε σε μένα ορίζοντας με
εκπρόσωπο του Shorin Ryu Shidokan στην Ελλάδα!

Το Shidokan Shirasagi Dojo Athens είναι μέλος της Okinawa Shorin Ryu Karatedo Kyokai και της International Okinawa Shorin Ryu Shidokan association.

Επικοινωνία

Σχολή Πολεμικών Τεχνών

Okinawa Shorinryu Shidokan Karatedo Shirasagi Dojo Athens – Greece

 

+30 699 55 98 337

shorinryu.greece@gmail.com

Λάκωνος 1 & Λουκά Μπέλλου, Τ.Κ 11524

YouTube

Η Σχολή μας είναι εύκολα προσβάσιμη με Μετρό
(5 – λεπτά με τα πόδια από το Μετρό της Πανόρμου! )