Ένας από τους πιο μεγάλους Δασκάλους του Oκιναβέζικου Καράτε είναι ο Choki Motobu (1870 – 1944). Ο Motobu γεννήθηκε το 1870 στο χωριό Αkahira toυ Shuri. Ήτανε ο μικρότερος γιός της οικογένειας και γιαυτό δεν του επετράπη η εκπαίδευση στις πολεμικές τέχνες (σύμφωνα με το έθιμο επιτρεπόταν μόνο στο μεγάλο αδερφό να διδαχτεί το στυλ της οικογένειας – ΜΟΤΟΒU UDUNTI-).

Ο Motobu μεγάλωσε με την μητέρα του και από παιδί ήταν πολύ επιθετικός . Το όνειρο του ήτανε να γίνει ο πιο δυνατός μαχητής στην Οκινάουα. Λόγω του χαρακτήρα του είχε αποκτήσει κακή φήμη και έτσι οι Δάσκαλοι δεν δέχονταν να τον διδάξουν. Ξεκίνησε λοιπόν να εκπαιδεύεται μόνος του και παράλληλα παρατηρούσε κρυφά τον αδερφό του κατά την εξάσκση του στις πολεμικές τέχνες. Η συστηματική δουλειά στο Μακιβάρα (το χτύπαγε καθημερινά χιλιάδες φορές), οι ασκήσεις δύναμης, η σκλήρυνση του σώματος και οι ρεαλιστικές τεχνικες μάχης ήτανε τα χαρακτηριστικά της Άσκησης του. Λόγω της δύναμης, της ταχύτητας και ευλιγισίας του τον αποκαλούσανν SARU (πίθηκος).

Ο Μοτόμπου σύχναζε στις κακόφημες γειτονιές της Νάχα και έψαχνε για φασαρίες, με σκοπό να τεστάρει την αποτελεσματικότητα των τεχνικών του. Οι εμπειρίες που αποκόμισε από τις πραγματικές μάχες στο δρόμο ήτανε πολλές και η φήμη του ώς σκληρού μαχητή ξεπέρασε τα όρια της Οκινάουα.

Ο Motobu μαθήτευσε για μικρό διάστημα στον Δάσκαλο Itosu ,στον Tokumine peichin και στον Δάσκαλο Matsumora Kosaku από τον οποiο διδάχτηκε τα Κάτα Naihanchi και Passai.

Ο Motobu θεωρούσε πως το Naihanchi Κata οαρκούσε για ένα δυνατό και αποτελεσματικό Καράτε. Ο ίδιος θεωρούσε πως για την επιτυχία στη μάχη , θα έπρεπε ο μαχητής ,αφού πρώτα απορροφήσει τα χτυπήματα του αντιπάλου ,να έρθει γρήγορα στη κοντινή απόσταση και από εκεί να τον χτυπήσει αποτελεσματικά σε ζωτικά σημεία.

Το 1921 μετακινήθηκε με την οικογένειά του στην κυρίως Ιαπωνία και ενώ δεν ήτανε αυτός ο αρχικός σκοπός του, συντέλεσε και αυτός στη διάδοση του Καράτε στην Ιαπωνία , διδάσκοντας κλασικό Okinawa Κarate jutsu. Δεν γνώριζε την Ιαπωνική γλώσσα, αντιπαθούσε τους Ιάπωνες και δεν συμφωνούσε, όπως άλλωστε και πολλοί παραδοσιακοί Οκιναβέζοι Δάσκαλοι, με τις τροποποιήσεις που δεχόταν το Καράτε, προκειμένου να ενταχθεί στο Ιαπωνικό Budo. Αυτό ενίσχυε την αντιπαράθεση που είχε με το Δάσκαλο Funakosh (ιδρυτή του Shotokan), του οποίου το Καράτε θεωρούσε μη ρεαλιστικό.

Οι νίκες του σε πολλές πραγματικές μάχες (ιδίως αυτή ενάντια σε ένα δυνατό δυτικό πυγμάχο της εποχής τον οποίο κερδίζει με τεχνική ippon ken) τον κάνουν γνωστό σε όλη την Ιαπωνία με την επονομασία «teeijikun» (πραγματικός μαχητής).

Ο Δάσκαλος Motobu υπήρξε μια από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του Οκιναβέζικου Καράτε. Έφτασε την τέχνη του σε πολύ υψηλό επίπεδο και πέρασε στην ιστορία όχι μόνο ώς μαχητής αλλά ώς ένας σοφός Δάσκαλος.

1 Σχόλιο

  1. Γεια σας, αυτό είναι ένα σχόλιο.
    Για να ξεκινήσετε με την έγκριση, επεξεργασία και διαγραφή σχολίων, παρακαλώ επισκεφθείτε την οθόνη Σχόλια στον Πίνακα Ελέγχου.
    Τα άβαταρ των σχολιαστών προέρχονται από το Gravatar.

Αφήστε μια απάντηση

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Post comment